Dünya serüvenimiz bir Elmayla başladı. Bizim için çok faydalı olan içinde yüzlerce hikmeti bulunan kokusu, tadı, rengi, kimyası, şifası, görseli her birisi yıllarca araştırılan elmanın doğada bedava olarak bize sunulması gerçekten tam bir Rahmet tecellisi
( Anksiyete ve fibromiyalji hastası olarak bu süreci insanlara ve söylemlerine
takılmadan doğayla kafa kafaya vererek yapıyorum. böylece sevgi ve huzurla başlıyorum. )
El hasılı vel kelam bende sirkeye ilk elmayla başladım. Bir çok araştırma yaptım en iyi sonuç aldığım tarifi sizinle paylaşayım.
ön bilgi olarak bazı temel kuralları söylemek istiyorum
Şimdi tarifi vereyim.
1. aşama : kavanozu ve elmaları temizlemek
2. aşama : elmaları kurutmak. Bu önemli üzerindeki doğal florası sağlıklı bakteri içeriyor üremeleri için fırsat tanımamız lazım.
3. aşama: elmaları kabuklarıyla birlikte ince ince doğrayıp kavanoza yerleştirmek. elmalar kavanozun 3 te biri kadar olsa yeterli isteyen yarı ya kadar doldurabilir.
4.aşama: suyu kavanozun ağzından en az dört parmak eksik kalacak şekilde doldurmak.
5. aşama: varsa mayalamak için sirke anası yoksa doğal sirke o da yoksa tatlı elmamın kendisi yeterli ama yeterince tatlı değilse biraz bal ekleyebilirsiniz.
ve son olarak isteğe bağlı tuz atıyoruz
tahta kaşıkla karıştırıp ağzını bez ya da peceteyle kapatıyoruz. Yalnız dikkat etmek gereken nokta sirke sinekleri oluşurken (sirke sineği sirkenin olmasının alameti) içine düşmemesi için kapatma işlemine özen göstermemiz gerekiyor.
Meyveler dibe çökene kadar tahta kaşıkla günlük karıştırmaya devam ediyoruz yaklaşık 15- 20 gün sonra meyveler dibe çöküyor ve sirke anası oluşmaya başlıyor. İlk sirkem de posayı meyveler dibe çöker çökmez süzmüştüm. Sirke anası çok geç oluştu. sonrakilerde posayı bir ay beklettim sirke anası çok çabuk ve sağlam oldu.
(sirke anası böyle jelimsi birşey)
size tavsiyem posa en az bir ay beklesin süzdükten sonra dibindeki posa ve sirke anasının üstüne temiz su ekleyip yeniden mayalayın. çok güzel tutuyor. süzdüğünüzü başka cam bir şişeye aktarıp ağzını sıkıca kapatın ve serin karanlık bir yerde muhafaza edin. 3 ay içinde sirkenizi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz
( buda posadan tekrar yaptığım elma sirkesi ilkinden daha lezzetli oldu😉)
Posayla işimiz bitince toprağa gübre olarak saklıyoruz. (kainatta israf yok). Yapacaklara şimdiden afiyet şifa olsun .
( Anksiyete ve fibromiyalji hastası olarak bu süreci insanlara ve söylemlerine
takılmadan doğayla kafa kafaya vererek yapıyorum. böylece sevgi ve huzurla başlıyorum. )
El hasılı vel kelam bende sirkeye ilk elmayla başladım. Bir çok araştırma yaptım en iyi sonuç aldığım tarifi sizinle paylaşayım.
ön bilgi olarak bazı temel kuralları söylemek istiyorum
- Cam kavanoz şart plastiğe hiç boşuna emek harcamayın
- Hijyen (kesinlikle çamaşır suyu kullanmayın) sıcak su, varsa sirkeyle ya da doğal maden suyuyla çalkalayın
- Meyvelerimiz ilaçsız, mumsuz olsun. (ben pazardan kesinlikle fabrika çıkışlı parlak elma almıyorum. dokusunda mumlu olup olmadığını tırnağınızla kazıyınca anlayabilirsiniz. Tezgahtaki elmalarda ufak tefek çürük ve kurtlar varsa ilaçsız olduğuna kanaat getiriyorum. temizleyip kullanıyorum
- Çekirdeklerini kullanma noktasında henüz net bir bilgi bulamadım bazılarında kullandım bazılarında kullanmadım.
- Bulunduğu ortamda deterjan, toz gibi şeyler bulunmaması gerekiyor. Karanlık ve serin bir yer tercih ettim benim için kontrolü kolay oldu havadar olması da önemli. Kiler dolabı da uygun
- Süreç uzun olduğu için yapınca biraz fazla yapmak gerekiyor. ilk sirke denememin üçte ikisi bir kaç haftada bitti.
Şimdi tarifi vereyim.
- Tatlı Amasya elması. Yoksa yine tatlı olan herhangi cins bir elma
- İçme suyu ben kaynatıp soğutup kullandım. İsteyen hazır su kullanabilir.
- Tercihen en az beş litrelik cam kavanoz
- Bir tutam himalaya ya da çankırı kaya tuzu bendeki maksat minarelinden faydalanmak. Yoksa şart değil.
- Ağzını kapatmak için peçete ya da temiz bir bez tülbent.
1. aşama : kavanozu ve elmaları temizlemek
2. aşama : elmaları kurutmak. Bu önemli üzerindeki doğal florası sağlıklı bakteri içeriyor üremeleri için fırsat tanımamız lazım.
3. aşama: elmaları kabuklarıyla birlikte ince ince doğrayıp kavanoza yerleştirmek. elmalar kavanozun 3 te biri kadar olsa yeterli isteyen yarı ya kadar doldurabilir.
4.aşama: suyu kavanozun ağzından en az dört parmak eksik kalacak şekilde doldurmak.
5. aşama: varsa mayalamak için sirke anası yoksa doğal sirke o da yoksa tatlı elmamın kendisi yeterli ama yeterince tatlı değilse biraz bal ekleyebilirsiniz.
ve son olarak isteğe bağlı tuz atıyoruz
tahta kaşıkla karıştırıp ağzını bez ya da peceteyle kapatıyoruz. Yalnız dikkat etmek gereken nokta sirke sinekleri oluşurken (sirke sineği sirkenin olmasının alameti) içine düşmemesi için kapatma işlemine özen göstermemiz gerekiyor.
Meyveler dibe çökene kadar tahta kaşıkla günlük karıştırmaya devam ediyoruz yaklaşık 15- 20 gün sonra meyveler dibe çöküyor ve sirke anası oluşmaya başlıyor. İlk sirkem de posayı meyveler dibe çöker çökmez süzmüştüm. Sirke anası çok geç oluştu. sonrakilerde posayı bir ay beklettim sirke anası çok çabuk ve sağlam oldu.
(sirke anası böyle jelimsi birşey)
size tavsiyem posa en az bir ay beklesin süzdükten sonra dibindeki posa ve sirke anasının üstüne temiz su ekleyip yeniden mayalayın. çok güzel tutuyor. süzdüğünüzü başka cam bir şişeye aktarıp ağzını sıkıca kapatın ve serin karanlık bir yerde muhafaza edin. 3 ay içinde sirkenizi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz
( buda posadan tekrar yaptığım elma sirkesi ilkinden daha lezzetli oldu😉)
Posayla işimiz bitince toprağa gübre olarak saklıyoruz. (kainatta israf yok). Yapacaklara şimdiden afiyet şifa olsun .
Vücuttaki benle de iyi geliyormuş doğru mu
YanıtlaSilevet bir pamukla günde iki üç kere et benlerine düzenli tampon yaparsanız kurutursunuz.
YanıtlaSil