Ana içeriğe atla

Temizlik için Çöp enzimi

Çardaklı ve çardaksız (üzüm) bahçeleri,
 ürünleri, çeşit çeşit hurmaları, ekinleri,birbirine benzer ve
 benzemez biçimde zeytin ve narları yaratan O'dur.
 Herbiri meyve verdiği zaman meyvesinden yeyin.
 Devşirilip toplandığı gün de hakkını (zekât ve sadakasını) verin, 
fakat israf etmeyin;
 Çünkü Allah israf edenleri sevmez!
(En'am 141)



Kainatta israf yoktur! Bizde yediğimizi helal kazanıp yeriz, şükrederiz. Fazla geleni paylaşır(facebook ta instagram da değil; yakın komşularımızla) ezilmiş ve yumuşamış meyvemizi sirke yaparız. Geriye çöpü kalıyor onunla da  enzimimizi yaparız. 
   
   Sirkeyi biliyoruz tamam. Peki enzim nedir? Kabaca;
Bir kimyasal tepkimeye sebep olan  ve onu hızlandıran, çoğunlukla protein yapısında olan organik maddeye Enzim denir. (sözlü sınavın  cevabı gibi oldu:))


   Enzimin kimyasını merak edenler nette detaylı araştırmasını yapabilirler. Ben ev hanımlarını ilgilendiren kısmını anlatacağım.  Yapacağımız şey "loc" benzeri  konsantre bir temizlik ürünü. Ve tamamen bitkisel. Kullandığınız ürünü meyve atıklarından yapacağınız için yapımı basit, maliyeti hiç denecek kadar az.  Ne çevreye, ne cebinize ne de  sağlığınıza zarar vermiyor. Onun için kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Başarınca çok mutlu olacağınıza eminim. Sitelerde bir çok tarif var. Kendimce özümsediğim ve  neticesinden memnun kaldığım tarifimi yazacağım.

Malzemeler:

  • Cam ya da plastik kavanoz.(Ben cam kullandım bunu temizlikte kullanacağımız için plastikte kullanabiliriz. Bazıları camda fazla sıkışma olduğu için patlamaktan falan bahsetmiş çok şükür üçüncü yapışım ve herhangi bir patlamayla karşılaşmadım.).
  • Meyve kabukları. Evde ne varsa  özellikle narenciye (portakal gerçekten çok güzel kokuyor.)
  • İlk yapım için kuru ya da yaş maya
  • içini ekstradan defne yaprağı, lavanta otu, leylak vb güzel kokulu bitkilerle zenginleştirebilirsiniz.
  • Tamamen şekerle parçalanacağı için pekmez ya da orijinal esmer şeker. Beyaz şeker olmaz. Aşırı şekerlenmiş meyve varsa "Trabzon hurması" gibi o da olur ama çok katmanız lazım. Çürük olması önemli değil.
  • Son olarak klorsuz dinlenmiş su.Meyve kabuklarını tek seferde bulamazsanız benimki gibi bir kaç gün tezgahın yanında yarı suyla dolu bir kavanozda yedikçe biriktirebilirsiniz. (yalnız çok bekletmeyin küflenir) 
  • Çöpümüze yağ benzeri bulaşmışsa kullanmayın temiz kabukları tercih edin.

Yapılışı: 

  • 3 litrelik kavanoza en fazla dörtte üçüne kadar kabuklarımızı; mümkün olduğu kadar küçük parçalar halinde koyuyoruz.
  • Üzerine ortalama bir kaşık maya( maya parçalanmayı hızlandırmak için iki haftada hazır olur. Ben maya kattığım halde bir ay bekledim)
  • Bir çorba kasesinden az pekmezimizi de kattıktan sonra kavanozu kendi kapağıyla çok sıkmadan kapatıyoruz.
  • üzerine tarih yazın takibi kolay olur.
  •  Ara ara kapağı açmadan sadece gevşetip sıkarak havasını boşaltıyoruz. (Bazıları nargile gibi bir sistem yapmışlar. Ben iki üç şişe bir den yaptığım için uğraşamadım. Sonuçta istediğim neticeyi aldım.)
  • Kokusu çöp gibi değilde kabukların özü gibi kokuyorsa sizde neticeyi almışsınız demektir. 
  • Bir ay sonra posasını süzüp şişeliyoruz.
  • Mümkünse dolapta saklayın.
  • Posayı kesinlikle atmıyoruz.  Blendir dan geçirip lavabo , küvet, tuvalet gibi yüzeyleri  ovabiliriz. Uğraşmazsanız toprağa karıştırarak  bitkilerinize gübre yapabilrisiniz.
  • Suyla açarak kullanacağımız için oldukça  bereketli. Lakin her alanda kullanacağınız için miktarı biraz fazla tutarsanız iyi olur. Malum bir ay bekleyişten sonra gözünüze çok az geliyor.

     (bir ay sonra böyle bir sıvı elde etmiş oluyorsunuz)
Süzmüş olduğumuz enzimi; duvar, halı, koltuk, mutfak,zemin gibi alanlarda genel temizlik için kullanabilirsiniz. Bitkilere de çok iyi bir besin oluyor.

Kullanım ölçüleri:


Deneyenlerin önerdiği kullanım şekli ve ölçüleri şöyle:
Bulaşık ve çamaşır için 1/4 çay fincanı (cup) enzim;
Banyo ve tuvalet temizliğinde kirleri kolayca sökmek için 10 ölçü suya 1 ölçü enzim;
Kumaş ve yer döşemelerindeki inatçı kir ve kokular için sulandırmadan;
Meyve ve sebze yıkarken 10 ölçü suya 1 ölçü enzim;
Mutfak lavaboları ve boru tıkanıklıklarında konsantre olarak veya posasıyla birlikte;
Hamam böcekleri ve karıncalara karşı sulandırılmadan (lavabo, küvet borularına dökülerek);
Yerleri silmek için 20 ölçü suya 1 ölçü enzim;
Çiçekli çiçeksiz bitkilere gübre olarak 20 ölçü suya 1 ölçü enzim (yerlerin silindiği su da kullanılabilir);
Cilt bakımında yüz temizleyici veya tonik olarak 2 ölçü suya 1 ölçü enzim;
Otomobilleri yeni cilalanmış gibi temizlemek için 20 ölçü suya 1 ölçü enzim kullanılmalı.(alıntıdır)
(ben ölçüleri kendi kafama göre yapıyorum siz buradakini referans alabilirsiniz)
Deneyimlerinizi bekliyorum🙋
                                                               ...............................
                                               Temiz bir dünyaya bir adım daha...     

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üzüm sirkesi

Elma sirkesini anlatıp ta üzümü geçmek olmaz  Kan yapıcı ve bağışıklık kuvvetlendirici olduğundan diyicem ama... gerçek neden komşumun annesinin ilaçsız temiz bahçesinden ikram ettiği siyah üzümü sirkeyle değerlendirmek istemem😊. Özellikle taze ve diri olanları yedikten sonra yumuşamaya yüz tutmuşları sirkeyle değerlendirmek hem israfın önüne geçiyor hemde geri dönüşümün mucizevi şifasından faydalanmış oluyorsunuz.    Fark ettim de mucize kelimesini çok sık kullanmaya başladım. Oysaki  hayatımda sürekli monotonluktan dem vururum.  Günlük rutin koşuşturmaları hızla yaptığımdan bu detayı kaçırmış olmalıyım ne büyük  bir kayıp... Meyvesinden çöpüne,  bedene uyumundan aldığın neticeye kadar mucizelerle donatılmışız ve bunu ancak birilerine yazarken fark ediyorum. Anlaşılan monoton olan hayat değil algı ve bakışlarımmış. Şahsen çok utandım .  Bu kısa iç hesaplaşmadan sonra gelelim üzüm sirkesi tarifimize. Ön hazırlıklar ve tüm aşamalar aynen elma sirkesi gibi  bir kaç küçük

Şalgam suyu

"Asrın belaları   Nereden geldiğini bilmediğin parayı kullanmak,  Doğruluğuna emin olmadığın her  söze inanmak(medya gibi..)   Ve içinde ne olduğunu bilmeden (haram-helal) yemek ve içmek."     Her şey sağlıkla başlıyor. Onun için yediklerimize ve içtiklerimize özen göstermemiz şart.   Yok boyasıydı, yok katkısıydı, yok şekeriydi derken yine bir beyin yanması.. Biz bu hallere nasıl geldik.   Aslında şaşmamalı; Anadolu gibi bereketli  topraklardan böyle vitaminsiz hastalıklı bedenlerin çıkmasına . Neticede bizim doğal olan neyimiz varsa ucuza aldılar; gelişmişlik adı altında  kimyasını bozup janjanlı ambalajlarla özendirip pahalıya sattılar. Sonra milleti bu hazır illetine bağımlı yapıp "bunlar zararlı, doğal olanı yararlı, hayatınızı geri almak istiyorsanız hayatınız verin dediler.."   Kısacası bizi aptal yerine koydular. Aklımız başımıza  geldi ama öyle şehir hayatında radikal kararlar almak düzenin gidişatına ters; üstelik hiçte kolay olmuyor. Şu z

Bilimsel olarak Nazar nedir?

  Hayatımızda en fazla kullandığımız kelimelerden biridir, nazar.   Yeni ev, yeni iş, iyi bir tahsil, güzel-yakışıklı bir eş,  güzel bir çocuk.   Bunlara sahip olmak, nazar kavramını kullanmamız için fazlasıyla yeterli.  Bilimsel kısmını küçük bir alıntıyla açıklayalım.  Nazar Nedir? Nazar halk dilinde göz değmesi, göz yakması, göz çekimi, göz istemi ve göz ışıması olarak bilinir. Arapça nazar'a isabetül ayin denilir. Nazar; bilimsel olarak, gözdeki retina kısmında bulunan ftoreseptör sinirlerinin kasılması sonucu açığa çıkan negatif ve pozitif göz akım ışınım akımına denir. İspatlanmış haliyle Nazarın 3 türlü, Alfa(sarsıcı) Beta (kırıcı,yıkıcı)  ve Gama (yakıcı) ışınları olarak, ışınım etkisi vardır. (Konumuzu ilgilendiren. Halk arasında yoğun görülen, Alfa (sarsıcı) ışını.) Nasıl oluşur? Nazarın oluşa gelmesi için nazarı vuran kişinin, nazara gelecek kişiye negatif ışın göndermesi.  Bu bilinçsiz olarak gerçekleşen bir durumdur. Nazar kesinlikle bilinçli olar